مشاهیر شهر (8)

حاج شیخ حمزه ابوترابی

(1315-1381ه.ش)

حاج شیخ حمزه فرزند کربلایی فرج الله، واعظ، روحانی و خدمتگزار فرهنگی صوفیان بود.

در 16 آبان 1315ه.ش در  روستای سیه دولان وابسته به شهرستان هشترود دیده به جهان گشود. تحت تربیت و پرورش پدری مومن که با خاندان آیت الله میرزا فتاح شهیدی نسبت خویشی داشتند دوران کودکی را سپری نمود و در مکتب خانه­ی قدیمی روستا و عمدتاً نزد ملا ابراهیم خشگنابی که در مجموعه­ی حیدر بابا نامی از وی به میان آمده است مشغول آموزش دانش ابتدایی خواندن و نوشتن شد. به سال 1327ه.ق و در حالی که 12 سال داشت به تبریز رفته مشغول تحصیل علوم دینی و دانش حوزوی شد. نزدیک 8 سال نزد حضرات آیات و حجج اسلام: حاج شیخ احمد اهری، حاج میرزا عبدالله مجتهدی، حاج سید محمد بادکوبه­ای، حاج میرزا عمران علیزاده، حاج سید جواد خطیبی، حاج میرزا کاظم دینوری، حاج میرزا احمد توتونچی و حاج میرزا ابالفضل سرابی به فراگیری دانش­های حوزه پرداخت و در ضمن تحصیل به تدریس متون حوزه اشتغال جست و کتاب­های جامی، سیوطی، مغنی و حاشیه را تدریس نمود.

چندی نیز در قم به درس دانشوران بزرگ رفت و پس از اندک زمانی اقامت در قم، در سال 1341ه.ش برای تبلیغ و ارشاد رهسپار شهر صوفیان شد. پس از مدتی که قصد ترک شهر صوفیان را داشت با نامه­ی اهالی صوفیان به مراجع وقت و تکلیف مراجع، در صوفیان ماندگار شد.

معظٌم له مردم داری را با دین داری که بسیار فن لطیف و دشواری می­باشد در خود جمع کرده بود. متانت، وقار، آرامش و بیان نیکو از ویژگی­های بارز ایشان در شمار بود.

در مدت اقامت چندین ده ساله­ی خود در صوفیان علاوه بر برگزاری نماز جماعت و مجلس وعظ و هدایت عمومی، مسجد ولیعصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) را با همکاری اهالی و چندی از نیکو مردان صوفیان پایه­گذاری نمود که هم برای صوفیان زینت است و هم برای مسافرین داخلی و خارجی که به سوریه و ترکیه و دیگر کشورها می­روند مایه­ی آرامش و استراحت.

برای حل مشکلات فردی و اجتماعی مردم پیش قدم بود و در این راه از هیچ تلاشی فروگزار نبود. در جریان پرونده­ی قضائی مالکیت شهر صوفیان کوشا بود و با تدبیر منحصر به فرد خود، گام­های مهمی را در جمع آوری مستندات مالکیت صوفیان برداشت. مجلس ماهانه­ای برای اجتماع و ائتلاف روحانیت منطقه منعقد می­نمود که علاوه بر مباحث علمی به مسائل اجتماعی نیز پرداخته می­شد؛ این جلسات نیز مثل سائر برنامه­ها و خدمات ایشان پس از ارتحال وی به خاموشی گرایید.

سر انجام در پی حادثه­ی رانندگی در روز 31 شهریور ماه سال 1381ه.ش جان به جانان آفرین تسلیم کرد و در پی تشییع بی سابقه، در آرامگاه شهر صوفیان به خاک سپرده شد.

مرحوم ابوترابی کتاب خاطراتی نوشته بودند که در بردارنده­ی مطالب علمی و مدارکی در رابطه با مالکیت اهالی صوفیان بود. این مطلب را والد نگارنده از زبان مرحوم ابوترابی نقل فرمودند ولی در ضمن جستجو و وارسی کتابخانه­ی شخصی ایشان با یاری آقایان: مهدی ابوترابی و حسین آرمین، که ساعت­ها به طول انجامید، چیزی به دست نیامد؛ امید است خانواد­ه­ی این مرحوم با یافتن این مجموعه قدم کوچکی در راه ارج نهادن به مقام دانش و پارسایی ایشان بردارند.

فرزندان ایشان

1-حسین

2-حسن

3-جواد

4-رضا

5-مهدی

بر گرفته از نامداران ارونق و انزاب ج1

گزارش تخلف
بعدی